SOLETA zeroEnergy  -  SUSTENABILITATE

       O analiza profunda a tuturor masurilor prin care stiinta si tehnologia  incearca sa amelioreze consumul de energie al  locuintei moderne evidentiaza o lunga serie de compromisuri  care nu fac altceva decat sa puna in celalalt taler al balantei  confortul si costurile tot mai ridicate. Noi credem ca lucrurile sunt mult mai simple.  Exista solutii traditionale la aproape toate “problemele”  locuintelor noastre, trebuie doar sa le reinventam in conditiile moderne.  

       3-Utilizarea ferestrelor de inalta eficienta, in suprafete generoase,atat la acoperis cat si la peretii exteriori. Acest fapt permite ocupantilor sa utilizeze lumina naturala si energia solara in mod direct, economisind astfel energie. Toate ferestrele au trei straturi de sticla, cel exterior de tip MML diminueaza supraîncălzirea în zilele fierbinți iar cel interior (LMD)  reduce pierderile de căldură în zilele reci. Valoarea coeficientului de transfer termic K pentru ferestrele de mansarda este de 1 W/mpK iar cele pentru fatada au K=0.73 W/mpK.

       4- Etansarea perfecta a anvelopei exterioare;

       5-Sistem de ventilatie fortata cu recuperarea energiei, integrat in structura casei;

       6-Sistem separat de ventilatie naturala;

       7- Colector solar amplasat in aceeasi matrice cu ferestrele pentru acoperis si integrat in sistemul energetic termic combinat (energie termica pentru incalzirea locuintei si pentru producerea apei calde menajere). Acestea acopera un procent de 65% din energia  necesara anual pentru producerea de apa calda menajera si au un aport de 30% in sistemul de generare a energiei termice;

       8- Utilizarea ca sursa de energie termica suplimentara a sobelor cu lemne de inalta eficienta (randament energetic > 95%) si emisii reduse de CO 2 (<20 mg/Nm3);

       9- Utilizarea unui sistem de tip KNX pentru managementul energetic si climatic al  locuintei. Acest sistem monitorizeaza si gestioneaza echipamentele de energie termica,  iluminat, audio-video, ventilatie, reducand cu pana la 45% consumul general de energie. Sistemul poate fi controlat si de la distanta prin intermediul telefoanelor mobile sau tabletelor.

       10-Utilizarea unor corpuri de iluminat cu tehnologie LED;

       11-Sistem de stocare a energiei termice in podeaua locuintei.

       12- Sistem de stocare si filtrare a apelor pluviale, utilizate apoi in reteaua menajera.

 

Alte caracteristici integrate in sistemul de management computerizat al casei:

 

       13-Sistem de monitorizare antiincendiu;

       14-Sistem de monitorizare antiefractie;

       15-Sistem inteligent de monitorizare a iluminatului locuintei dotat cu senzori de prezenta;

       16-Sistem automat de gestionare a retelei de alimentare cu apa proaspata, pentru optimizarea consumului si prevenirea eventualelor accidente, inundatii, etc.

       Diferite studii realizate pe parcursul ultimilor ani au relevat faptul ca multe din solutiile constructive ale caselor Low-Energy  actuale creaza si un puternic disconfort pentru ocupantii lor. Casele sunt supra-anvelopate, realizarea unui climat sanatos este din ce in ce mai costisitoare, interactiunea pozitiva a caselor cu natura inconjuratoare este tot mai redusa. Tocmai aceasta legatura ancestrala cu natura este scapata din vedere la majoritatea constructiilor moderne.

 

       Soleta zeroEnergy include standard sau optional, o serie de tehnologii eficiente energetic care pe de o parte minimalizeaza pierderile iar pe de alta parte asigura energia necesara din surse neconventionale regenerabile, fara afectarea mediului. Printre masurile de economisire si producere a energiei se numara si :

 

       1-Reducerea suprafetelor exterioare ale locuintei expuse direct mediului (pereti, acoperis): 

       2-Reducerea coeficientului de transfer termic pentru peretii exteriori la o valoare de 0,12 W/mpK iar pentru  acoperis la o valoare de 0,10 W/mpK si eliminarea puntilor termice. Am obtinut aceasta performanta prin utilizarea (intr-o abordare tehnologica inovatoare) a unor panouri din poliuretan  si celuloza la peretii exteriori si la acoperisul casei.

ENERGIE

AER PROASPAT

       Sistemul de ventilatie al caselor Soleta combina conceptul brevetat de catre compania Velux pentru ventilatia naturala prin fantele sistemului de inchidere a ferestrelor de mansarda, cu un sistem de ventilatie fortata cu recuperator de caldura. Pe baza datelor de calitate a mediului interior colectate prin senzorii sistemului de monitorizare (CO 2, temperatura si umiditate), se deschide /inchide sistemul de fante de ventilatie in mod automat. În timpul iernii ventilatia se realizeaza prin sistemul automat dotat cu un recuperator de caldura, dar de îndată ce temperatura exterioara permite, sistemul trece din nou la ventilarea naturala.

 

Sistemul automat de ventilatie si climatizare are cateva functii si componente mai rar intalnite:

       -In varianta in care casele Soleta sunt echipate cu un semineu/soba cu flacara deschisa, sistemul automat sesizeaza consumul de oxigen suplimentar si actioneaza pentru compensarea volumului de aer consumat prin sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura. Astfel presiunea din interiorul locuintei ramane constanta, tirajul semineului/sobei este optim.

       -De asemenea, in  cazul ventilatoarelor extractoare cu care este dotata locuinta( hota de la bucatarie si/sau ventilatorul de la baie) senzorul de presiune detecteaza scaderea presiunii interne datorata functionarii acestora si, din nou , actioneaza pentru compensarea volumului de aer dezlocuit.

       -In perioadele in care casa nu este locuita, sistemul de ventilatie lucreaza la nivel minim pentru economia de energie.

 

 

 

 

 

       Pentru construirea casei Soleta am utilizat in special materiale locale, regenerabile, exceptie facand doar izolatia termica din poliuretan, substantele de tratare si finisare a lemnului si placile din gips-carton folosite la finisarea interiorului. Acestea din urma vor fi inlocuite in scurt timp cu placi speciale din fibre de lemn, un material ecologic produs de o firma partenera. Structura casei este realizata din lemn lamelar incleiat, invelitoarea casei este deasemenea din lemn – sindrila traditionala. Pardoselile sunt din lemn de pin, atat cea interioara cat si pardoseala teraselor. Pentru izolarea termica a pardoselilor am folosit un alt material natural, celuloza.  Placarile fatadelor exterioare sunt deasemenea realizate cu lambriu special tratat din lemn de molid.

 

In conceptia noastra casele trebuie sa fie etanse, compacte si etanse si sa aiba un sistem automat de ventilare cu recuperator de energie.

 

Pentru casa Soleta solutiile tehnice pentru incalzirea locuintei si prepararea apei calde menajere sunt multiple:

       1. Un sistem combinat colectoare solare - pompa de caldura apa-apa;

       2. Centrala cu lemne - colectoare solare;

       3. Centrala termica cu peleti;

       4. Pompa de caldura aer- aer si colectoare solare.

ECO  FRIENDLY

ILUMINARE NATURALA

       Suprafetele vitrate generoase imbunatatesc semnificativ mediul de viata si reduc drastic nevoia de iluminare artificiala, economisind astfel energie.

Pe de alta parte, s-a demonstrat ca lipsa luminii naturale în interior poate duce la grave dereglări de somn, scăderea performanţor şi conduce la dependenţa de numeroşi stimuli nocivi precum precum cofeina, nicotina şi chiar medicamente.

Inca din faza de proiectare am luat în considerare la modul cel mai serios potenţialul luminii naturale, toate casele SOLETA beneficiaza de largi suprafete vitrate situate atat in suprafetele verticale cat si in cele inclinate ale acoperisurilor.

Ca o observatie importanta, orientarea caselor SOLETA determina solutii locale de umbrire, diferite pentru fiecare situatie, astfel incat intotdeauna se evita aparitia efectului de sera.

       

       "Atunci când lumina naturala vine din toate directiile poti sa simti ritmul naturii si anotimpurile, poti sa simti timpul! "

                       

                                                                                                                           ing. Justin Capra

Pentru detalii:

tel: 004 0723 300 301 

sau e-mail: